Hösten är här

Hej.
Nu var det länge sedan jag skrev något här. Eftersom det nu börjar bli höst och de flesta av oss finns på hemmaplan efter semesterfirande, kanske det är dags att aktivera Heathkitriggarna igen. sb220_1
Jag kom över ett SB-220 till ett rimligt pris, så mitt sommarprojekt har varit att bygga om och modernisera det lite. Jag gjorde också om ingångskretsarna så att anpassningen mellan sändare och slutsteg blev avsevärt bättre. Kanske skriver jag lite mer om detta i forumet lite senare. Bilden visar labbordet med uppkoppling för trimning av ingångskretsarna. Skriv gärna om era projekt i forumet så att vi alla får ta del av dem.

73 de SM5GRD / Kåre

3 comments on “Hösten är här

 • Hej Kåre och tack för din intressanta kommentar om ombygge av PA.
  Jag hoppas att flera tar del av detta och återkommer.
  Lycka till med fortsatt byggande.
  73 de Mats SM7BUA

 • Örjan Urve says:

  Ja nu kommer hösten så det är väl dags att se över antennparken och sätta upp nya antenner som man ännu inte gjort under sommaren…..
  Här finns flera ”gröna” projekt. En HV12 som som fungerar utmärkt men där SM-omkopplingsreläet hänger sig ibland, tips om åtgärd önskas!
  Ett SB230 i ”mint condition” skall återuppstå på banden igen efter ett antal års QRT.
  Tips om åtgärder hur jag startar upp, vill ju inte knäcka likriktare och annat som kan ta stryk med ett direkt tillslag. Har tänkt att starta upp via en variac på låg spänning under flera dygn för att succesivt öka nätspänningen, lämplig åtgärd ?
  //Örjan Urve / Mnr 182

 • Kul att det finns fler som ”skruvar” med Heathkit radiostationer. När det gäller HW-12 och s/m reläet som hänger sig, kan man ju börja med att försöka ta reda på om det hänger upp sig mekaniskt eller och det hänger kvar p.g.a. att det får spänning till spolen.

  Kul med SB-230 också. Precis som du skriver kan det vara lämpligt att börja köra det på låg spänning och successivt öka den. Elektrolytkondensatorerna kan kanske behöva bytas ut om det har stått länge utan att användas.

  Skriv gärna lite i forumet under ”projekt” om hur det går.

  Hälsningar
  Kåre

Comments are closed.