The Story Of Heathkit

[Visa som PDF]

THE STORY OF HEATHKIT

När Edward Bayard Heath c:a år 1905 grundade Heath Aeroplane Co., anade han föga vad som så småningom skulle komma att utvecklas ur hans då mycket blygsamma verksamhet. Han fick dock före sin död se sina drömmar realiseras. År 1926 lanserade han sin första byggsats, ”the Heath Parasol”, ett flygplan som snabbt blev favorit bland de då ständigt ökande flygbitna kretsarna. År 1931 omkom emellertid Mr. Heath under en provflygning, vilket markerade ett tragiskt slut på en briljant karriär. Fram till andra världskrigets slut fortsatte firman sin flygverksamhet.

År 1935 hade en ambitiös ingenjör vid namn Howard Anthony övertagit företaget, men det var först strax efter freden 10 år senare som en markant vändning skedde i firmans program. Mr. Anthony hade köpt en större kvantitet surplusdelar – främst elektronik – och med dessa konstruerade han ett oscilloskop, som man försökte sälja i byggsats per postorder för ett pris av c:a 250:-. Detta var något alldeles nytt och hade den fördelen ur kundens synpunkt, att denne kunde erhålla ett utmärkt instrument betydligt billigare än om det var köpt fabriksbyggt. Dessutom var byggsatsen så väl genomtänkt och förarbetad, att det endast erfordrades några enkla verktyg för att även den mest otekniske person skulle kunna bygga den.

Beställningarna formligen regnade in, succén var ett faktum och HEATHKIT, som det står idag, hade fått grunden lagd. Mr. Anthony utökade snart sin byggsatslinje till att omfatta flera instrument och så småningom även amatörradio och HiFi-utrustning.

Nyckeln till den enorma framgången med byggsatserna var byggnadsbeskrivningens noggrannhet, något som idag tillägnas ännu större vikt. Manualen, som beskrivningen även kallas, är skriven helt med tanke på, att den som köper en HEATHKIT aldrig tidigare varit i kontakt med elektronikbygge. Språkavdelningen tillser, att den i enklaste möjliga ordalag beskriver exakt vad som skall göras och hur det skall göras från början till slut. Språkvalet har blivit alltmera viktigt, då den 100.000-hövdade utländska gruppen av HEATHKIT-entusiaster växer dagligen. Enbart i Sverige beräknas det finnas över halvmiljonen byggsatser i bruk i firmor och hem. Beviset för att varje HEATHKIT är avsedd för ”nybörjarbygge” står att finna i de 100-tals brev, som dagligen inströmmar till fabriken berömmande manualerna och de noggranna bilderna och planscherna som finns i byggsatserna.

Tragedin slog till igen år 1954 när även Howard Anthony omkom i en flygolycka. Daystrom Inc. Övertog då HEATHKIT och år 1962 skedde en sammanslagning av Daystrom Inc. och Schlumberger Ltd., den senare erkänd som framgångsrik i utveckling av oljesökningselektronik, instrument mm. Schlumberger Svenska AB, vilket är koncernens svenska dotterbolag, redan välbekant för många yrkesmän, kommer att stå till tjänst med HEATHKIT:s försäljning i Sverige.

Sedan år 1954 har programmet utökats väsentligt och på omstående sida återges nya låga priser för c:a 200 enheter. Totalt omfattar HEATHKIT:s program över 250 byggsatser, 11 produktlinjer, en aldrig tidigare skådad mångfald. Fabriken i Benton Harbor sysselsätter över 600 personer och omfattar c:a 28.000 kvm. Denna byggnad som uppfördes år 1958 har en så stor postgång, att stadens postverk inrättat eget kontor i HEATHKIT:s fabriksbyggnad. Utvecklingsavdelningen har över 50 ingenjörer anställda, vars verk så småningom kommer Er till nytta i byggsatsform. I år har c:a 10 nya byggsatser tillkommit, vilka återspeglar den höga kvalitet, formgivningsstandard och tekniskt avancerade konstruktion, som blivit HEATHKIT:s främsta kännetecken.

I fjol köptes HEATHKIT för över 130 miljoner kronor i världen – ett resultat som återspeglar den höga standard som HEATHKIT:s ingenjörer ställer som ett krav.

De på omstående sida angivna priserna är de lägsta som någonsin tidigare tillämpats i Sverige. Det är nu möjligt för Er att verkligen få hög kvalitet till lägre pris genom några kvällars rolig fritidssysselsättning. Schlumberger Svenska AB:s ingenjörer ger Er gärna råd och anvisningar vid byggsats-valet och man har inrättat en särskild avdelning enbart för den ständigt ökande HEATHKIT-kundkretsen. Välutbildad servicepersonal i en fullt utrustad serviceavdelning finns till Er hjälp vid behov. Ring och begär broschyrer över de enheter som är av speciellt intresse. Det lönar sig alltid att välja HEATHKIT, från världens största leverantör av elektroniska kvalitetsbyggsatser!

Välj HEATHKIT – byggsatser för följande områden:
Laboratorie-elektronik – Elorglar – HiFi/stereo – Amatörradio – Mätinstrument
Marinelektronik – Serviceinstrument – Skolelektronik – Elektronikkurser

Ring oss idag:
SCHLUMBERGER SV. AB., AVD. HEATHKIT – Box 944 – Lidingö 9 – Tel. 08/652855

One comment on “The Story Of Heathkit”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>